Визитата на германския канцлер Ангела Меркел у нас не е чак толкова

...
Визитата на германския канцлер Ангела Меркел у нас не е чак толкова
Коментари Харесай

Какво да очакваме от визитата на Ангела Меркел в България

Визитата на германския канцлер  Ангела Меркел у нас не е чак толкоз изненадваща, каза по БНР политологът и изпълнителен шеф на фондация „ Софийска платформа “ Луиза Славкова. Тя разяснява общото в поредицата от срещи на Меркел и показа упованията си по отношение на диалозите ѝ с Бойко Борисов.

Ангела Меркел  пристига на работно посещаване в България в събота. Визитата ѝ е по покана на премиера Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят целите на българското европредседателство и настоящите европейски въпроси.

В сряда Меркел одобри в Берлин новия австрийски канцлер Себастиан Курц. В края на юни Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на Европейски Съюз. Днес Ангела Меркел ще бъде в Париж, където ще има срещи с френския президент Еманюел Макрон. 

Славкова уточни, че разговорите и визититите на Меркел имат една обща цел - „ как германският канцлер да намери за пореден път баланса сред крайните позиции, защото тя е невероятният балансьор на Европейски Съюз, в това число и сред своите позиции и тези на Франция, изключително във връзка с еврозоната ”.

Според политолога най-доброто, което може да се случи в рамките на визитата на Меркел в България, е внимателна поддръжка за влизане на страната ни в „ чакалнята “ на еврозоната - желание, което публично бе обявено от финансовия министър Владислав Горанов неотдавна.

“Германия е една от страните с по-консервативна икономическа политика – т.е тя се тормози от страни като България, които вероятно биха последвали гръцкия сюжет. Така че една внимателна поддръжка за това, съгласно мен би бил един доста верен политически сигнал. Второто нещо, по което Меркел ще каже нещо, е европейският път на Западните Балкани ”, коментира Луиза Славкова.

Едва ли Меркел би говорила за промените в Европейски Съюз, тъй като като канцлер без държавно управление сега няма мандат за това, посочи политологът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР